Grecia a ajuns la un acord cu instituțiile financiare internaționale. Ce angajamente și-au luat autoritățile elene

Grecia a ajuns la un acord cu instituțiile financiare internaționale. Ce angajamente și-au luat autoritățile elene
Publicat: 08/07/2013, 12:30
Actualizat: 12/09/2014, 16:29

Guvernul elen a ajuns la o înțelegere cu misiunea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene și Fondului Monetar Internațional în ceea ce privește măsurile de politică economică și financiară necesare pentru a garanta atingerea obiectivelor din acordul de finanțare externă.

„Misiunea și autoritățile au convenit că perspectiva macroeconomică corespunde, în linii mari, proiecțiilor din program, cu posibilitatea unei reveniri treptate la creștere economică anul viitor. Perspectiva rămâne însă incertă”, se arată într-un comunicat transmis luni de Comisia Europeană (CE).

În timp ce guvernul a înregistrat progrese importante, implementarea politicilor convenite în acord este în urma calendarului în unele zone, notează CE.

Astfel, autoritățile elene s-au angajat să întreprindă „acțiuni corective” pentru a asigura încadrarea în țintele fiscale pentru 2013-2014 și pentru a aduce în acest an la echilibru deficitul primar al bugetului (care exclude plățile în contul dobânzilor datoriei de stat – n.r.), se spune în comunicat.

„Printre aceste acțiuni se numără măsuri concrete pentru a aduce sub control cheltuielile excesive din sectorul sănătății. Taxa pe venit, pe proprietate și codurile de procedură fiscală trec printr-un proces de reformă, iar autonomia și eficiența administrației fiscale este consolidată”, a adăugat CE.

Totodată, guvernul elen s-a angajat să ia măsuri pentru a continua reforma administrației publice, inclusiv în ceea ce privește respectarea calendarului convenit pentru transferul unor funcționari publici într-o rezervă, unde vor avea salariile diminuate semnificativ și un program de muncă mai flexibil. De asemenea, autoritățile au promis instituțiilor financiare internaționale că vor respecta obiectivele convenite în ceea ce privește reducerea numărului de bugetari.

Grecia trebuie să transfere în rezervă peste 12.000 de bugetari până la finele anului 2015.
„Având în vedere că recapitalizarea sectorului bancar este aproape finalizată, autoritățile s-au angajat la noi măsuri pentru protejarea stabilității financiare, inclusiv prin vânzarea a două bănci-punte și implementarea strategiei unui sistem bancar pe patru piloni”, se mai arată în comunicat.

Misiunea UE-FMI a discutat cu autoritățile și progresele înregistrate în ceea ce privește consolidarea securității sociale, prin programe de training și angajare susținute de Uniune și un program care oferă acces la servicii de bază în domeniul sănătății pentru persoanele neasigurate.

Guvernul elen pregătește legislația necesară pentru implementarea deciziilor convenite, care va fi prezentată în scurt timp Parlamentului, a adăugat Comisia. Acordul nu presupune vreo reducere temporară a TVA pentru restaurante și servicii de catering, însă autoritățile elene au insistat pe această chestiune, care va fi rediscutată în viitoare întâlniri.
„Eurogroup și Boardul Executiv al FMI ar trebui să discute aprobarea acordului de evaluare în luna iulie”, conchide comunicatul CE.

De rezultatul discuțiilor depinde aprobarea următoarei tranșe, de 8,1 miliarde euro, din acordul de finanțare externă încheiat de Grecia cu UE și FMI. Grecia a încheiat în ultimii trei ani două acorduri cu UE și FMI, în valoare totală de 240 miliarde euro.

Guvernul elen dorește reducerea TVA pentru restaurante de la 23% la 13%, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situației. Aceleași persoane au precizat că pachetul legislativ prin care se dorește implementarea măsurilor convenite va fi prezentat marți Parlamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
UNGURII, la ani lumină de România. Deja nu se mai poate face NIMIC, totul s-a...
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Vulturii și‐au schimbat traseul de migrație pentru a evita războiul din Ucraina
×